Cross Ange: Rondo of Angel and Dragon

Avatar
Endymion
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2017.09.21. 20:02
Tartózkodási hely: Magyarország

Cross Ange: Rondo of Angel and Dragon

Hozzászólás Szerző: Endymion » 2017.10.02. 00:01

Kép

Eredeti címén クロスアンジュ 天使と竜の輪舞 (Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo) ami szó szerint a fent említett címet jelenti. Magyarra elég nehéz fordítani: Cross Ange: Angyal és Sárkány Köre. A "kör" valamint a "Rondo" is a zenei formátumra utal, ami egy állandóan visszatérő elemekből álló műforma, és az animét követve ki is derül mire akarnak ezzel utalni.

A történet fixen kezdődik, megvan az alap helyzet és egyértelmű a felállás. Az emberiség fejlett és békés hála egy csodás adottságnak, a manának. A mana minden emberben megvan, és mindenki képes használni kisebb és nagyobb mértékben. Egyszerű dolgokra kell gondolni, egy teljesen hétköznapi szinten használható varázserő. Kivételek azonban mindig vannak, jelen esetben az olyan emberek akik ismeretlen okból nem képesek manát használni. Hogy ez még inkább kivételesnek tűnjön ez csak nőkkel fordulhat elő. A manát használni képtelen nőket hívják Normáknak. Őket megvetik, gyűlölik és emberi jogaiktól megfosztják, selejtes tárgyakként, szörnyként kezelik őket. Ebből eredően a Normákat kiemelik a tömegből, és elkülönítik őket, ámbár ennek mikéntje az átlag emberek előtt ismeretlen. Amennyire meg tudom ítélni szerintem nem is érdekli őket amíg nem kell közösködniük a Normákkal.

A következőekben a történet elindulását próbálom a lehető legspoilermentesebben elővezetni, de elkerülhetetlen hogy legalább az első, illetve részben a második rész cselekményéből ne fedjek fel valamit.

A címszereplő Angelise a Misurugi birodalom trónörököse, ebből eredendően mindenki szereti és tiszteletnek örvend. Ahogy más emberek úgy ő is megveti a Normákat és az ellenük hozott törvényeket minden kifogás nélkül be is tartatja. A valóság azonban közbeszól amikor a saját ceremóniája közben róla is kiderül hogy Norma. Szerettei ezt el akarták előle rejteni, biztosítani azt az életet ami akkor járna neki ha ő is képes lenni élni a manával. A legkevésbé számítva rá azonban pont közülük kerül elő az ellenség, Angelise bátyja Julio tesz keresztbe ennek erőfeszítésnek. Mint Norma, Angelise ugyan abban a bánásmódban részesül amiben minden más Norma: megfosztják nevétől, méltóságától, életétől, és minden jogától, nem lesz több mint egy használati tárgy. Ám rögtön követi a valóság második pofona, a Normák ugyanis a tárgyak egyik speciális csoportját képviselik, név szerint a fegyvereket. A normális emberek még csak nem is tudják hogy világuk folyamatos támadás alatt áll egy Dragon-nak (sárkány, habár nem ugyan azt a fogalmat hívatott kifejezni most) nevezett ellenség miatt. A Dragon lényegében sárkányra hasonlító szörny, különböző méretű egyedek nagy tömegben jönnek át a világba egy dimenzió törésen keresztül.

A Normák élete csak ennyit jelent, ők a védvonal a Dragon és az emberek között. Harcolni és élni, vagy feladni és meghalni, más lehetőség nincs számukra.

Már csak ezen bemutató alatt sok kérdés merülhet fel és ezt még sok másik követi ahogy jönnek a részek. Erre a rengeteg "miértre" kapunk választ ha követjük a történetet. Megláthatjuk hogy az emberi előítélet mennyire is igazságtalan, és hogy a kiszolgáltatott nők mennyire szörnyű helyzetben vannak. Az egész anime azonban a változást sugallja, és ez az ami előrehajtja. A vágy hogy csak egy picit jobb legyen minden, hogy legalább egy pici boldogságot találhassunk az életben. Elismerem ez utóbbi elég komoran hangzik, de valójában az anime nagyon jól ülteti be mindezt a cselekménybe. A műfajra jellemző elemek nincsenek beleerőltetve, inkább hagyják hogy saját magának vájjon medret. Jó példa arra hogy igenis még a legrosszabb helyzetben is megtalálható a boldogság.

Régóta nem néztem már animét, de ezért megérte egyszer még visszatérni a Japán animáció világába. Szerintem lesz még rá precedens hogy én ezt igenis újranézem évek múlva. Egyszerűen gyönyörű. Igen, gyönyörű, ami nem jellemző a műfajra, legyen akármilyen átlagos is. Nekem szerintem ez a kedvencem.
The prince who longed to the princess of the Moon

Válasz küldése