Samurai Champloo

Avatar
Endymion
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2017.09.21. 20:02
Tartózkodási hely: Magyarország

Samurai Champloo

Hozzászólás Szerző: Endymion » 2020.06.20. 16:21

Kép

Elég nehéz elkezdeni beszélni egy ilyen típusú animéről. Az ötlet mögött ugyan az a személy áll, mint a Cowboy Bebop esetében, és ahhoz hasonlóan sok műfajból merít elemeket vagy dolgoz fel olyan témákat, amiknek nincs közvetlen közük egymáshoz.

A Samurai Champloo egy 2004 kaland anime sorozat, ami a feudális Japánban játszódik, de rengeteg az olyan elem ami az edo korszakon kívülről származik. A cselekmény mozgatórugója a női főszereplő, Fuu. Egy teaházban dolgozott miután anyját fiatalon elveszítette, amíg az élete fenekestül felfordul hála a csavargó kardforgatónak, Mugen-nek, és a tradicionális szamurájnak, Jin-nek. Fuu célja, hogy megkeresse az egyetlen emlékét, ami az anyján kívül volt: a szamurájt, akinek olyan az illata mint a napraforgóknak.

Ahogy említettem, a sorozat nagyon sok közös alkotói megoldást vett át a korábbi Cowboy Bebop-tól. Habár logikai kapcsolat van a részek között és azok a Fuu által összeszedett nyomokon való haladást követik, az egyes epizódok szinte különálló történetek. Nagyon jellegzetes a "világ változik" és a "világ nem változik" eszmék váltakozása, külön kiemelve mikor szó szerinti az értelmezés, mikor átvitt. Morális kérdések tömkelegét veti fel, amikre csak úgy mint a Cowboy Bebop végül nem válaszol és csak elsétál a részenkénti konklúzió mellett soha többet nem említve azt.

A történetről különösebben nem beszéltem annak ellenére, hogy a karaktereket mélyen lehetne elemezni, mert az animéról egyszerűen ordít hogy nem ez a lényeg. Nagyon emberi, nagyon általános a megközelítés és szerintem pont ez az, ami számít. Ez egy sorozat, ahol az életet látod anélkül hogy kiszíneznék. Nem üres, nem komédia mentes, és nem lapos, egyszerűen csak az ami.

Az első gondolat, hogy bárki aki szerette a Cowboy Bebop-ot, annak ezt csak ajánlani tudom. Ha tovább kellene ennél menni, azt mondhatnám, ez az a fajta anime, amit bárki megnézhet anélkül hogy valamilyen mellékízt hagyna maga után, ami valljuk be ritka. Az egész elég természetes ahhoz, hogy szórakoztató legyen anélkül, hogy oda kellene magát tenni az embernek. Ha valamiben, akkor ebben talán a Samurai Champloo a legjobb.

Az én személyes gondolatom csak annyi, hogy nagyon foglalkoztatott annak idején, mi lesz a Cowboy Bebop végkifejlete, a Samurai Champloo esetében viszont érdekelt, mi lesz legközelebb olyan szintig, hogy el is felejtettem néha a napraforgó illatú szamurájt. Mintha csak a mondást hallanám: "nem a cél számít, hanem az oda vezető út". Annak ellenére hogy mennyire kultusz film a Cowboy Bebop, nem fáj beismerni hogy a Samurai Champloo nekem sokkal jobban tetszett.

The prince who longed to the princess of the Moon

Válasz küldése