Zone of The Enders: Dolores, I

Avatar
Endymion
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2017.09.21. 20:02
Tartózkodási hely: Magyarország

Zone of The Enders: Dolores, I

Hozzászólás Szerző: Endymion » 2017.10.17. 23:01

Kép

A Zone of The Enders címmel már biztosan találkozhattatok, egyike a híresebb PlayStation 2 játékoknak. Az első részt sokan csak a lemezen található Metal Gear demó miatt vehették meg, de a második részre már vártak az első kipróbálása után. Kevesebben tudják hogy a játékhoz két anime is tartozik ami nem azok történetét dolgozzák fel. Az Idolo egy anime film ami a játékok előzményeként szolgál és a Dolores, I ami a második játék történetével párhuzamosan fut. Pontos kezdeti és végpontja a játékhoz képest nem igazán megállapítható, de sok részben vannak jelek hogy azon jelenetek mikor is játszódnak.

A történet főszereplője James Links, volt UNSF katona, felesége, Rachel halála után teherfuvarozó a világűrben. Gyerekeivel, Noel-el és Leon-al nem túlzottan tart kapcsolatot, eléggé elhidegültek egymástól. Egyszeriben ráébred hogy ennél sokkal fontosabbnak kell hogy legyen egy család és a fejébe veszi hogy újra összehozza az idilli légkört ami Rachel halála után maradt közöttük. Amit csak lehet megtesz hogy minél felkészültebben egyesíthesse kis családját. Mielőtt azonban nyíl egyenesen haza repülhetne még egy utolsó munka épp határidőre befut. Egy jelöletlen szállítmányt kell magával vinnie a Földre, és akár mennyire is ódzkodik tőle elvállalja. A csomag egy hatalmas konténer és a tartalma egy LEV (standard katonai mecha a ZOE világában). Nem kell neki még egy perc sem hogy kiderüljön, valami speciális dologról beszélünk. Egy hihetetlenül kidolgozott és fejlett A.I. irányítja az egységet akinek még neve is van: Dolores. Felvilágosítást kapunk tőle hogy ő egy Orbital Frame, egy rendkívül fejlett prototípus. Ha ez még nem is olyan amit egy James Links féle világlátott ember nem tudna lenyelni, Dolores pont ugyan azt az altató dalt énekli amit Rachel énekelt a gyerekeiknek. Ez az a pillanat amikor a baj is csőstül megérkezik. Egy osztag megtámadja James teherhajóját azzal a feltett szándékkal hogy Dolores-t megszerezzék. Dolores elárulja hogy őt Rachel alkotta és azért küldte oda hogy James vigyázzon rá. Egy férfinak ennél több ok nem kell hogy a sarkára álljon és úgy tegyen ahogy kell. Az önvédelem persze csak addig szép amíg úgy is néz ki, ám a rendőrség nézőpontjából ez csak úgy néz ki hogy valaki egy LEV-el szétvert egy teherhajót, megölt egy embert, és károkat okozott egy városban a landolással. Azon felül hogy valakik minden áron meg akarják szerezni az Orbital Frame-et most már a körözési listák élén is az ő neve szerepel. Ugyan akkor ha igaz amit Dolores mond, elképzelhető hogy Rachel mégsem halt meg minden bizonyíték ellenére.

Ez egy 26 részen át futó sci-fi anime egy kis ízléses komédiával. Sokan a mechát mint al műfaj megadják ilyen esetekben, szóval én is így teszek. A műfajra jellemző sötét és depresszív légkörtől eltérően a Dolores, I nem ontja tömegek vérét ostoba morális kérdések megvitatása közben. Ölni rossz, mindegy mi az ok rá, James mindig is így vallotta annak ellenére hogy katonaként az ő keze sem maradt tisztán. A 26 rész azt jelenti hogy nem vontatott a történetvitel. Ezt annak köszönhetjük hogy vajmi keveset magyaráznak a technológiáról amivel találkozunk. Látjuk hogy hatásos és pontosan ennyit kell tudni róla. A komédiai elemek abból adódnak hogy egy körözés alatt álló ember normálisnak próbál látszani amikor a szituációknak esélyük sincs hogy normálisak legyenek. Nem erőltetett és ez a lényeg.

A Cross Ange-nél említettem hogy az mennyire gyönyörű és mennyire mélyen tud hatni az emberre a megfelelő elemeivel és jeleneteivel. A Cross Ange csodálatos anime, a Dolores, I viszont az a fajta ami nem foglalkozik ilyen dolgokkal. Kialakít magának egy folyást és azon halad úgy formálva ahogy csak akarja. A Cross Ange-nél ott volt a "szerintem" a mondatban ahol kedvencemként neveztem meg, A Dolores, I pedig az az anime ami miatt annak a "szerintem"-nek ott kellett lennie. Csak ajánlani tudom ezt a 26 részt. :)
The prince who longed to the princess of the Moon

Válasz küldése