Shoujo Kakumei UTENA

Avatar
Endymion
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2017.09.21. 20:02
Tartózkodási hely: Magyarország

Shoujo Kakumei UTENA

Hozzászólás Szerző: Endymion » 2018.06.11. 23:05

Kép

Gyakran emlegetik mint La Fillette Révolutionnaire, illetve Revolutionary Girl Utena. Nehéz lenne bárhova besorolnom ezt az animét. Akárhogy is néztem, és bárhogy is élnek élénken az emlékei bennem, a Shoujo Kakumei Utena sokkal inkább egy irodalmi mű mint egy TV műsor. Erősen és tudatosan alkalmaz metaforikus és allegorikus megoldásokat, és az egész művet figyelembe véve maga a mű is egy metafora. Metafora a gyerekek képzeletbeli világáról, és a felnőttek ehhez viszonyított erejéről, vagy pont annak hiányáról ami igazából a központi történetelem, de csak a végére kerül valójában megjelenítésre.

Nem szomorú, nem vidám, nem melankolikus, nem epikus, nem lapos. Tökéletesen a középúton marad és inkább arra koncentrál hogy megjelenítse ami egy álmodozónak számít. A jó és a rossz elemek rendkívül gyorsan váltakoznak hogy egy-egy pillanat ne hasson ki az egész megítélésére. Ugyan ez igaz a vizuális és zenei elemekre, a rendkívül erős orkesztrális dallamokat a megfelelő pillanatokban vokális rock-balladák váltják fel, mindez teljesen logikusan felépített epizód séma szerint.

Metafora az egész, ahogy már említettem. De pontosan minek is a metaforája azon belül hogy gyerekek a felnőtt világgal szemben? Ez a szépség az egészben, a legegyszerűbb dolog amire csak gondolhatsz felnőttként, és a legfontosabb dolog amire gyerekként vágysz: egy szebb világ illúziója. Arról álmodni hogy hős lehetsz, hogy igenis képes vagy megmenteni a bajba jutott hercegnődet mindegy ki mit mond, hogy az erő ami a birtokodban van minden akadályt legyőzhet, és hogy a valóság néha szebb mint a tökéletesség amit elképzelünk. Annyira sajnálom hogy ennél szebben csak akkor írhatnám le, ha lespoilerezném az egész lényegét, de azt nem szeretném.

Ez nem az a fajta anime amit ajánlani szokás, pláne nem értékelni. Egy örök tanulságként szolgáló mű a barátság szenvedélyesebb formájáról. Ha szereted a művészfilmeket és az animékkel nincs bajod, akkor bátran vágj neki. :)
The prince who longed to the princess of the Moon

Válasz küldése